EU planira da do 2050. zabrani automobile u gradovima

Evropska unija planira da do 2050. zabrani automobile sa pogonom na fosilna goriva u svim gradovima širom Evrope kako bi smanjila za 60 odsto emisije CO2.

Evropska komisija je predstavila plan “jedinstvene evropske saobraćajne zone” čiji je cilj radikalna promjena u prevozu putnika u narednih 40 godina.

Prema novom nacrtu zakona, EU namjerava da u prvih 20 godina prepolovi broj vozila sa pogonom na fosilna goriva, posebno u urbanim sredinama, a da ih do 2050. u potpunosti zabrani.

Evropski komesar za saobraćaj Sim Kalas navodi da direktive Brisela i novi porezi na gorivo treba da “istjeraju” ljude iz svojih automobila i primoraju ih da koriste “alternativne” vidove prevoza.

EU planira da to ostvari postepenim preusmjeravanjem na hibridne tehnologije, tako da se do 2050. evropskim putevima kreću isključivo vozila sa nultom emisijom CO2.

EU veliku prednost daje i javnom prevozu, pa se tako od građana očekuje da u budućnosti manje koriste lični, a više javni prevoz.

Predviđa se čak zabrana letova za putovanja kraća od 300 kilometara kako bi se podstakla upotreba železnice.

“Naš cilj je, takođe, da do 2020. prepolovimo broj saobraćajnih nesreća na evropskim putevima, a da se do 2050. što je više približimo nultoj stopi stradalih”, objasnio je Kalas.

Izvor: Vijesti