Budva 2020 kandidovala projekat za UN Habitat Program globalnih javnih prostora

 

Budva nije ni prvi ni posljednji grad koji se sapleo o sopstveni razvoj. Neplanska gradnja aminovana i sprodođena od strane svih, a koja je svoj vrhunac doživjela tokom devedesetih zaključno sa investicionim bumom od 2008. zanemarila je infrastrukturne i potrebe planiranja javnog prostora u Budvi.

Što je paradoksalno, sistem urbanog planiranja je postojao, pa je tako i 2006. dok smo stvarali državu, studirali, i dok nam ove teme nisu bile važne, neko stvarao svoje udobne pozicije. Te godine formirana je čuvena recenziona komisija. Tim ljudi koji je svojim okupljanjem po luksuznim budvanskim hotelima dao moralnu i stručnu legitimaciju onome što danas živimo.

Išlo se do te mjere da je iza planova koje danas gledamo u fizičkom oblikom institucionalno stao i Univerzitet u Beogradu koji je formalno bio izrađivač plana „Budva centar“.

Često s pravom spočitavamo našem rukovodstvu nedosljednost u politici – odnos prema Dubrovniku 1991. i danas. To isto treba da zapitamo aktere našeg stratišta u Budvi, naše roditelje, profesore, komšije. Kako to da su kao aktivni učesnici procesa sve ovo i direktno aminovali kroz učešće u radu pomenute recenzione komisije, a danas oštro kritikuju svoj obavljeni posao. Kao da ga je neko drugi uradio.

Da se prazna kritika ne bi nastavila, okupilii smo tim stručnjaka u sklopu Kruga urbanih aktera i sa našim planom za male intervencije na javnim površinama urbanom akupunkturom nastavljamo sa oplemenjivanjem Budve u kojoj živimo. Golubovine, Babinog i Bijelog dola, Dubovice, Potkošljuna, Laza, Veljih vinograda. Planiranjem grada i pružanjem sadržaja, edukacijom, borićemo se protiv onoga u što Budva prijeti da se pretvori – Sve učestalija ubistva nisu proizvod ničeg drugog već nepostojanja alternative za mlade ljude  i simptom su poslednjeg stadijuma ozbiljnog stanja u koje smo zapali.

Zato je Budva 2020 kandidovala projekat oživljavanja određenih javnih prostora u pomenutim naseljima za Globalni Program javnih prostora UN Habitata u skladu sa Novom urbanom agendom UN.