Proglas

Dragi prijatelji,

Budva je na korak od jedne dobre priče. Naš miljenijumski grad  je na korak od formulisanja svoje prve žive, građanima okrenute, dugotrajne, ekološke i održive alternative sadašnjem političkom, društvenom i ekonomskom stagniranju.

Da bi izrasla u evropski grad, Budva mora da se izdigne iz onoga lošeg što joj se sada daje kao epitet uz pominjanje u javnosti, iznad: političkih kontroverzi, mutnih poslovnih veza, bizarnih investicionih projekata i devastacione korupcije, prevara, zloupotreba položaja, neprofesionalne uprave, slabog planiranja prostora i epskog finansijskog haosa.

Da se probudi, razvija se i izraste u moderan grad, Budva mora da počne da snadbijeva građane funkcionalnim javnim uslugama i učini administraciju odgovornijom prema građanima.

Da dozvoli jednakost svima, Budva treba demokratski i transparentan proces donošenja odluka, integritet i razumijevanje da politički pluralizam samo osnažuje i obogaćuje našu zajednicu.

Budva je danas spremna da se obrati ovim izazovima. Sredstvo je “Budva 2020”, građanska platforma lansirana od strane Budvana, za Budvane. Njeni članovi su ostvareni eksperti iz polja društvenih nauka, umjetnosti, nauke, akhitekture, menadžmenta, zdravstva… Impresivno obrazovanje i jedinstveno globalno radno iskustvo članova tima su na potpunom raspolaganju, spremni da pomognu našoj zajednici da okrene novu stranicu u njenoj istoriji. Budva 2020 nije ovdje samo da bi izazvala personalne promjene na čelu lokalne uprave, ona je za novu paradigmu lokalne politike uopšte. Mi želimo da izgradimo čvrste temelje za budućnost kakvoj se svi nadamo.

Plan Borbe je jednostavan – ukljućiti sve građane i raditi sa njima na kreiranju smjernica za ekonomski, društveni i kulturni razvoj koji odražava potrebe i težnje građana. Budva 2020 stavlja naglasak na 11 glavnih polja važnih za opstanak grada kao zajednice: administracija, finansije, investicije, preduzetništvo, stanovanje, prostor, kultura, obrazovanje, zdravstvo, sport i održivost.

Rješenje koje ćemo identifikovati će formulisati našu viziju budućnosti našeg grada. Budva2020 je daleko od maštanja i neutemeljenog idealizma. Grad sam generiše stotine miliona eura od prihoda od turizma, polovinu nacionalnog prihoda od ove grane privrede koja opet čini četvrtinu nacionalnog GDP-ja. Ako se ovaj grad oslobodi nekompetentnosti i korupcije, ova sredstva se mogu pretvoriti u kvalitet života i budućnost svakog građanina u našoj zajednici.  Budva 2020  će biti zajedničko mjesto susreta i dijaloga za sve lokalne činioce važne za javne politike – poltičke partije, organizacije civilnog društva i javnost uopšte. Bez obzira na ishod izbora, Budva2020 želi da promijeni način na koji ljudi posmatraju politiku i kreiranje javnih politika, što će samo po sebi biti legat našeg djelovanja. Sigurni smo da ćemo značajno doprinijeti i pomoći Budvi da se razvije u održivu i raznovrsnu zajednicu.

Kao prvi korak ka novoj Budvi, pokrenućemo nekoliko kancelarija/raidionica u Zanatskom centru. Ova aktivnost će pokazati našu odlučnost da se izborimo sa decenijskim problemima u gradu jednim živim modernim  rješenjima. Tako kreiramo odličnu priliku da pokažemo jačinu naše vizije i naših ideja. Zanatski centar je izgrađen da služi jednom zaista plemenitom cilju – da skući i da prostor za rad budvanskim zanatlijama i zanatlijkama, dakle svima onima koji svojim rukama zarađuju za život. Ovaj prostor je danas nešto sasvim drugo. Budva 2020 želi da počne da ovaj prostor preoblikuje tako što će u njega smjestiti biro za besplatne arhitektosne, planerske i dizajnerske usluge, muzički i produkcijski studio za mlade talente, kao i grafičko-dizajnerski studio za lokalna mala i srednja preduzeća. Okrijepićemo zajednicu i dati joj ono što joj najviše treba – vjeru u sopstvenu snagu i samopoštovanje. U narednim nedjeljama i mjesecima jačaćemo Budvu2020 kako bi učvrstili njenu organizacionu strukturu. Gradićemo koalicije i mostove u Crnoj Gori, regiji i Evropi, mobilisaćemo podršku za naše projekte kad god i gdje god to budemo u prilici da radimo. Ako posjedujete ideje, savjete, iskustvo ili dostupna sredstva kontaktiraćemo i vas.

Imamo samo jedan grad i borićemo se iz sve snage da ga sačuvamo i da mu damo bolju budućnost. Pridružite se! Hajde da probudimo grad! Hajde da Budvi donesemo prosperitetnu budućnost!

Ljubomir Filipović

Predsjednik fondacije Budva2020