Određivanje savršene dužine gradskog bloka za pješačenje

Istraživači sa Harvarda su proveli vrijeme analizirajući blokove u brjonim gradovima u Americi kako bi odredili koja je to veličina gradskog bloka savršena za hodanje, pješačenje.

Autor| jwilliams | @jwillia22

 The Harvard Gazette je intervjuisao Andresa Sevtsuka, profesora urbanog planiranja na Harvardskoj školi dizajna, o  njegovom istraživanju/potrazi veze između dužine gradskih blokova i kako ih to čini povoljnim za pješačenje. Ono što je istraživanje utvrdilo je da se ako uspješna naselja koja su povoljna za pješačenja, imaju premale blokove, to može pokazati štetnim. 

Manji blokovi znače veći ukupan obim bloka. Ovaj obim se aktivira kroz ritejl i poslovne objekte, i što ih više imate, to je interesantnije naselje. Ali ako to dovodite do ekstrema i imate minijaturne blokove, više vremena provodite prelazeći ulice nego šetajući ispred izloga. To je mjesto gdje počinje da važi pravilo da malo više ne znači bolje.

I koji gradovi su primjeri dobre prakse? Sevtsukovo istraživanje pokazuje da su blokovi u Menhetnu vrlo “šetljivi” – iako, to ima veze sa mnogo više toga od isključivo veličine bloka. Dok Portland, Vašington, Mineapoli i Savana svi imaju kraće blokove i nemaju istu gustinu naselja povoljnih za hodanje, kao što je to slučaj sa menhetnom.

Cijeli intervju na engleskom

Izvor: