Kako se Portland priprema za sledeći veliki zemljotres?

 

Kajl Vilijams |Twitter: @sfkale 

Gradski klub Portlanda, najstarija gradska nevladina organizacija, je objavila dug izvještaj njenog Komiteta za istraživanje otpora na zemljotres, i izgleda da grad treba dobro da se potrudi da bi mogao da dočeka sledeći izazov.

Izvještaj, naziva “Veliki koraci pred veliki zemljotres: Kako se Portland može povratiti nakon velikog zemljotresa.”, postavlja velika pitanja za stanovnike Oregona, od lidera građanskog sektora do običnih stanovnka.

“Portland je izgrađen na vrhu tektonskih snaga koje su izvan bilo čije kontrole, ali grad nije bespomoćan,” ističe izbještaj. “Portland nije spreman, ali lideri i javnost uče šta treba uraditi kako bi se smanjila šteta i grad brzo oporavio od posljedica udara.”

Za svakoga ko živi na udarnoj subdukcionoj zoni Fucove ploče, poznatoj kao Kaskadija subdukciona zona, zona udara koja se proteže od sjeverne Kalifornije do Britanske Kolumbije, pitanje nije da li će, već kada će se veliki zemljotres dogoditi. Prošle godine su seizmolozi uradili istraživanje koje je pokazalo da se promjene u pukotinama mnogo brže odvijaju.

Kako bi se pripremili za veliki zemljotres, Komitet je identifikovao pet glavnih oblasti posebne brige: gorivo, zgrade, koridori, ljudi i koordinirano planiranje.

Svaka od ovih oblasti predstavlja drugačije izazove, ističe izvještaj, ali se posao može uraditi kao objedinjeni napor za brži oporavak.

“Kada veliki zemljotres zadesi region Portlanda, preživjeti nije dovoljno,” ističe predsjedavajući Komiteta Teri Martin. “Moramo ulagati u socijalnu i fizičku infrastrukturu i jaku ekonomiju da bi se oporavili nakon velikog zemljotresa.”

Izvor: