“Bajkšering” učinio da se Šangaj davi u biciklima

 

Nekoliko bajkšering kompanija je postavilo 280.000 bicikala na ulice Šangaja, među kojima su mnogi parkirani na nasumičnim lokacijama ili ostavljeni neupotrebljivi na gradskim trotoarima.

18. mart, 2017 |jwilliams@jwillia22

 

Šangaj čini se trpi zbog prevelikog ulaganja u jednu načelno dobru ideju. Endi Boreham u listu Shanghai Daily piše da je grad doživio bajkšering katastrofu, sa biciklima različitih kompanija koji kao da se takmiče ko će više bicikala izbaciti na ulicu bez brige o ostavljenim komadima na ulicama u različitim fazama raspadanja. Korisnici bajkšering usluga ostavlaju svoja bicikla na nasumičnim lokacijama najviše kod metro stanica, čineći nemogućim da se uđe u stanicu…

Problem su sada već i zakrčene ulice, prepune redovima i redovima i redovima nagomilanih bicikala funkcionalnih i nefunkcionalnih u raznim duginim bojama. Ružan prizor i nefunkcionalnost mobilnosti.

 

Mnoga bicikla se pomjeraju kao plimni talas na dnevnoj osnovi, gdje se kreću od poplavljenih prigradskih ulica u večernjim satima nakon radnog vremena, do preplavljenih metro stanica ujuru gdje ostaju tokom cijelog dana..

Borham zapaža da broj bajkšering korisnika na ulicama može da naraste do 500,000 ove godine, što možda natjeragradsku upravu Šangaja da počne sa borbom za bolju regulaciju ovog problema. Među novim zakonskim rješenjima naći će se i odluka da kompanije koje se bave bajkšeringom moraju uklanjati napuštene i pokvarene bicikle sa ulica u roku od 48 sati.

Izvor: